Kassandra

Mjesto u centru Egeja je sigurno utociste za plodne biljke, obimne sume, istaknute depozite Orestija i korisne klimatske uvjete. Po mitu, Kasandra ima ime diva koji se zvao Egelados, koji se srusio kod rta Kasandre, tako odbacen od bogova Atine ostao je dole pokopan. Medutim, Egelados nije umro u to vrijeme i stalno je pokusavao izaci ispod tog bremena stijene, udarajuci sakama o stijenu sto je uzrokovalo zemljotrese ( grcka rijec za zemljotres je egelados). Poslije toga se nagovjestava i to da je Kasansdra dobila ime od Kasandros (kralja Makedonije). Kasandra je najpopularniji i najnaseljenij poluotok na Halkidikiju sa izvanrednim plazama prekrivenim borovom sumom i nastanjen malim selima. Zajednicka granica je jako vazna i ona naglasava (od Tesalonikija prema Kasandri odmah nakon ulaska u prolaz nalazi se) odmaraliste Nea Moudania (60 km od Tesalonikija), sto je Halkidikijev najduzi grad i poslovni centar. Prelijepo more je u dobroj strateskoj poziciji koje ima mnogo prirodnih podrucja za turizam. Najvazniji kulturni doprinos s obzirom na ljetne mjesece je "Sardine Festival"i " Festival mora", koji svojom aktrakcijom svake godine plijene paznju turista. Nea Flogita i Nea Plagia su mala sela koja daju veliki izbor hotela i apartmana okruzenih Halk plazama. Sljedece boraviste je Nea Potidaja ( 66 km od Tesalonikija), cuveni kanal koji jedini odvaja Kasandru od Kontinenta Halkidiki. Tu imamo danas dva razonodna boravista sa barovima na plazi i klub vodenih sportova. Prateci ovu liniju centar Kasandre je bogat malim ribljim selima ciji je zivot u rukama Nea Fokea. Uzbrdica iznad plaze pokrivena je travom. To je Nea Fokea koja je jedno od podrucja ostalih iz bizantskog doba gdje sa obliznjih klupa mozete vidjeti prelijepa brda Sitonije koja se prostiru duz Kasandrine obale. Na desnoj strani obale nalazi se druga strana poluotoka ( zapadni dio). Do Sanija se nalazE odmorna boravista iz srednjovjekovnog grada Stavronikita. Na juznoj strani obale nalaze se boravista iz Afitosa, mozda i najljepse selo u Halkidikiju sa karakteristicnom lokacijom sa beskrajnim pogledom na more sve do Toronajosa. Gospodarstvene kuce sa tradicionalnom arhitekturom koje su od kamena kao i ceste, prosirili su turizam.

Slijedeca je Kalitea, to je jedno od najboljih mjesta sa svim potrebnim epitetima turizma. Luksuzni kompleksi hotela, sa mnogo soba, apartmana, sa jako dobrim i kvalitetnim restoranima i ribljim tavernama, Kalitea je s obzirom na bogat i visoko kvalitetan nocni zivot, barove, velike klubove prvenstveno orijentirana na nocni zivot i raspolaze bogatim i dugim nocima zabave i razonode. Barovi se nalaze uz samu obalu mora na pjeskovitim plazama sa bucnom i glasnom muzikom do kasno ujutro.

Nesto sjevernije se nalazi Kriopigi 90 KM udaljen od Soluna, sela sa gostoljubivim stanovnicima i divnim plazama.Tu mo?zete vidjeti gradevine starih amfiteatara sa blagim nagibom prekrivenim borovom sumom, koji nude prelijep pogled na Kasanadru. Sva prirodna ljepota sa uslugama visoke kvalitete cini Kriopigi jednim od najinteresantnijih ljetovalista u regionu. Slijedeci predio je Polikrono, jedno od najcuvenijih dijelova Halkidiki regije sa jos jednom plavom zastavom.To je nasiroko poznato odmaraliste sa svojim divnim selima, turistickom infrastrukturom i nocnim zivotom. Laganom setnjom uzivajuci u krajoliku dodemo na vrh Polikrona, gdje se mogu vidjeti bare u sumi bogate malim kornjacama. Zatim, slijedi jasan proplanak i prolaz kroz sredinu doline, okruzen pjeskom sa pohranjenim hridom i borovom sumom. Pruzaju se mnoge opcije za more i obale, koju su nastajale postepeno i gotova stabla Polikrona. Onda Hanioti, selo proljeca i bogate vegetacije, njive koje su pokrivene borovim drvecem sa bogatim kopnom i plavim morem.Ovdje mozete naci ugodne hotele, tradicionalne grcke taverne, barove i druge razonode.To je najinteresantnije selo Halkidikija. Situacija je gotovo ista na poluotoku Pefkohori. Selo se sastoji iz dva dijela: staro selo je sa tipicno malim kucama i bastama, i tradicionalnim gostoljubuvim barovima, a drugi dio je pokriven sa modernim rukotvorinama, plazama i mnogim objektma. I tako smo dosli do kraja sa juznim dijelom poluotoka gdje se nalazi selo Paliori sa jedinstvenom prirodnom ljepotom.

Odavde idemo na zapadni dio Kasansdre, gledajuci u Egejsko more. Prvo sto nalazimo na putu je Agia Paraskevi (lutra) mnogo ljudi posjecuje male termalne izvore, sljedeci je Nea Skioni, ribarsko naselje i plaza. Ovdje imate sansu da iskusite mirni odmor u lokalnim tavernama gdje mozete kusati frisku ribu. Iduci obalom dalje, dolazimo do prelijepih pjescanih plaza, prije putovanja na Kalendru i do ogrtaca Posidija sa njegovim obalama. Selo je jako malo, nekoliko gradevina duz mora sa mnogim novouredenim apartmanima ( bogati raznim sadrzajima) i nekoliko hotela. Prema sjeveru nalazi se selo Fourka, sa zivahnom atmosferom po danu i atraktivnim nocnim zivotom. Slijedi tradicionalno ribarsko selo Siviri, sa famoznim "Kasandra Festivalom". Slijedi putovanje na otok u selo Kasandria (VALTA), sa tavernama, bankama i taxi postajom. Odavde se vracamo nazad na Kaliteu.